Start > Böcker > Kommentar om Den magiska bönan : om kaffe och kaffedrickande genom tiderna

Kommentarer och synpunkter om Den magiska bönan : om kaffe och kaffedrickande genom tiderna

Den magiska bönan : om kaffe och kaffedrickande genom tiderna

Den magiska bönanClas Rålamb, kungens sändebud i Konstantinopel, blev förste svensk att smaka kaffe när han 1657 blev bjuden på "ett slags drick hos Turkarne". På 1700-talet spreds "turkvällingen" i vårt land och i början av 1900-talet dracks kaffe av både barn och vuxna i Sverige och sågs som ett hot mot folkhälsan. Idag tillhör vi svenskar sedan länge de allra största kaffekonsumenterna i världen.

När börjar kaffets historia? Var odlas bönorna? Hur påverkar kaffet oss? Bo Eriksson ger svar och berättar om råvaran, om hur kaffebusken växer, om dem som odlar den, om bönans väg till koppen, om "rättvist" kaffe, om själva drycken och hur den bör tillredas, om vardagskaffe, kafferep och kaféliv förr och nu. Läsaren får även intressanta recept att pröva.


En gång i tiden betraktades kaffehus som skumma inrättningar för omstörtande verksamhet och blev regelbundet förbjudna. Läsaren får inblick i flera länders kaffehistoria, från Etiopien där en urgammal sägen berättar om hur pigga kaffebärstuggande getter blev fram till vår egen tid när kaféerna blivit ungdomarnas mötesplatser. Författaren berättar också om svenska rosterier, märken och förpackningar. Inte heller kaffedrickandets föremål och tillbehör blir bortglömda i denna bok, där äldre berättares kaffeminnen ger perspektiv på dagens svenska kaffevanor.


Kommentar Ditt namn
Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)